село Бръшлян

 Село Бръшлян
http://www.strandja.bg/custom/tinymceup/files/naseleni_mesta/Brushlqn.jpgНамира се на 14 км северозападно от гр. Малко Търново и на около 1 час път с автомобил от Созопол. Населението се състои от 44 постоянни жители. Селото е сгушено сред китна котловина, обрасла с дъбови и букови гори. В околностите му се намират митичните поляни, обрасли с росен. Още с пристигането си в архитектурния резерват сhttp://www.strandja.bg/custom/tinymceup/files/naseleni_mesta/Brushlqn-Kiliino_uchilishte.jpg. Бръшлян установявате, че сте се озовали на много специално място и за вас започва една истинска среща с миналото - тесни улички, по които сякаш и до днес отекват стъпките на някогашните моми и момци, двеста годишни селски къщи, обявени за паметници на културата, стара църква от ХVІІІ век с реставрирано килийно училище.
 
  • Килийно училище: Архитектурен и културен паметник. Помещава се в пристройката към църквата "Св. Димитър". Училището е основано през 1871 година, след като България получава църковна независимост.
  • Църква "Св. Димитър": Храмът е вкопан в земята и в миналото е бил ограден със зид, висок около 2.50 м. Централното вътрешно пространство е вкопано, за да се получи вътрешен простор.
  • Етнографска къща-музей: 150 – годишната сграда е запазена в автентичен вид както външно, така и по отнhttp://www.strandja.bg/custom/tinymceup/files/naseleni_mesta/Brushlqn-Kushta.jpgошение на вътрешната уредба на помещенията. По своята архитектура представлява възрожденска двуетажна къща с каменно приземие и дървен етаж.

 
 


 
 
  • Балюва къща: Архитектурен и исторически паметник. Построена е през XIX век. Планът на къщата е типичен за странджанската жилищна архитектура. Приземният етаж е от ломен камък с два дървени пояса. Вторият жилищен етаж е изцяло от дърво.
  •  Селскостопански музей на традиционното земеделие: http://www.strandja.bg/custom/tinymceup/files/naseleni_mesta/Brushlqn-Selskostopanski_muzej.jpg Посветен е на традиционното земеделие от епохата на Възраждането. В специално изграден навес и по целия двор са експонирани стари земеделски инструменти, използвани от странджанци в миналото: диканя (подобен на шейна инструмент за вършеене), каменна мелница за жито, паламарка (дървен уред, който се нахлузва на пръстите на ръката при жътва), пàлешник (плоско заострено желязо, което се закрепвало полегато в края на ралницата, за да разрязва почвата), уреди за обработка на лен и коноп, малък пчелин.
  • Параклис "Св. Пантелеймон": Намира се на 1 км южно от Бръшлян, покрай приток на р. Катун. Параклисът е изцяло възстановен през 1996 г. Аязмото към него е много популярно, тъй като се вярва, че има лечебни свойства. И днес вековните дървета край параклиса впечатляват посетителите му. До параклиса е изграден кът за отдих - заслон с маси, пейки и огнище.
  •  Параклис "Св. Петка": Намира се на около 2 км на изток от село Бръшлян. До параклиса се стига по маркирана туристическа пътека, която започва от селото и води към м. Въжиево. Св. Петка се почита в този район като лечителка, поради което на извора до параклиса се приписват лечебни свойства.
  •  Параклис "Св. Марина": Намира се в източния край на с. Бръшлян. Параклисите и столнините, посветени на Св. Марина, в Странджа обикновено се строят до пещери или скални ниши.
 
http://www.strandja.bg/custom/tinymceup/files/naseleni_mesta/Brushlqn_Dvata_vrisa.jpgМаркирани туристически пътеки ще ви отведат до едни от най - красивите кътчета в околностите на селото, при вековни дървета, параклиси, долмени, могилни некрополи или находища на редки растения, като например дивите орхидеи в местността Гогово.
В местностите Двата вриса, Борилото, Кобареловата воденица и Св. Пантелеймон са изградени заслони, които предлагат чудесна възможност за пълноценен отдих сред природата.
 

Горещи оферти

eXTReMe Tracker