Бургас

Бургас е вторият по големина град на българското черноморие и един от най - големите градове в България. Тук се намира международно /второ по натовареност в България/  летище, най - голямото пристанище и единственото в България нефтено пристанище.
От Созопол до Бургас се стига по първокласен път за около 25 - 30 минути с автомобил. Автобусите, пътуващи от Бургас за Созопол тръгват на всеки половин час от автогара Юг в Бургас.

Забележителности в Бургас
 
  • Морската градина
Морската градина в град Бургас се намира над централния градски плаж. Тук са летния театър, в който се провеждат много концерти, фестивали и конкурси,  Културен център "Морско казино", пространство предназначено за творчески проекти, експозиции, пърформанси, лятното кино, Експозиционен център "Флора", Фестивал на пясъчните фигури, както и места за отдих и развлечение.  


 
  • Пристанище Бургас
Зоната за обществен достъп обхваща от първо до четвърто корабни места. Хората могат свободно  да се разходят по кея и до Марината, да посетят първия български пристанищен фар, да се отдадат на любителски риболов или да се насладят на красиви морски гледки. Тук е ситуирана Морска гара Бургас, предназначена за обслужване на круизни кораби и най - старият пристанищен склад "Магазия1”. Бъдещият Морски център ще обслужва пътниците, ползващи услугите на крайбрежното плаване - до остров Света Анастасия, разходки в залива и до останалите морски общини.


 
  • Регионален исторически музей - Бургас
Регионалният исторически музей - Бургас е най - големият музей в Югоизточна България. Създаден е през далечната 1912 година. В него има четири основни музейни експозиции, разположени в красиви сгради - културни паметници на града.

 
  • Църкви:
- Църквата "Св. Богородица" (адрес: ул. "Цар Петър" 5)
- Църквата "Св. Иван Рилски" ( адрес: ул. "Александровска" 149)
- Църквата "Св. св. Кирил и Методий” ( адрес: пл. "Св. Св. Кирил и Методий")
- Арменската църква (адрес: ул. "Ген. Майор Лермонтов" 13)


 
  • Художествена галерия "Петко Задгорски“
Художествената галерия е една от най - старите в България. Експозицията е разположена на 3 етажа. Галерията съхранява над 2000 творби - скулптури, графики и живопис.
тел.: +359 56 842 169

 
  • Археологическият музей - Бургас
Археологическият музей - Бургас се помещава в сградата на първото класно училище в страната (1889 г.). Там се намира най - голямата колекция на Балканите  от котви и щокове, използвани преди години в корабоплаването.
Адрес: 8000 гр. Бургас, бул. "Алеко Богориди" 21 тел.: +359 56 843 541

 
  • Етнографският музей - Бургас
В Етнографския музей, намиращ се в сграда от 1873 година, посетителите могат да видят голямата колекция от костюми, тъкани, накити от Странджанско, кукерски маски и други фолклорни предмети.
Адрес: 8000 гр. Бургас, ул. "Славянска" 69, тел.:  +359 56 842 587

 
  • Природонаучeн музей - Бургас
В Природонаучния музей - Бургас посетителите могат да видят над 1200 експоната, от които над 140 вида редки и защитени растения от района.  
Адрес: 8000 гр. Бургас, ул."Фотинов" 30, тел.: +359 56 843 239

 
  • Центрове за шопинг и развлечение - Mall Galeria and Mall Burgas Plaza

Горещи оферти

eXTReMe Tracker