Природни забележителности

Централен плаж Созопол
Резултат с изображение за централен плаж созополНамира се в старата част на града и е един от най - оживените плажове през сезона. Заливът е малък, дъното на морето плавно променя дълбочината си и има отлични условия за семейства с деца. Има заведения, морски атракции и забавления за плажуващите. Хотел  "Селена“ е разположен на самия му бряг и с директен подход  към него. 
 
Плаж Харманите
Свързано изображениеПлаж Харманите е южната плажна ивица на Созопол. Разположен е в новата част на града посока къмпинг Каваците. Плажът е осеян с  пясъчни дюни, а за туристите се предлагат много морски атракции и забавления. Крайбрежната ивица е оживена денонощно, като там е концентриран част от нощния живот на Созопол. Има много магазини, заведения и дискотеки.


Плаж /Къмпинг Златна Рибка
Разположен е на 3 км северно от Созопол - заливът е известен с фин пясък и плитък бряг, наричан е още Роял бийч. Почти без да се усеща плажът се слива с плажа на къмпинг Градина.
 



Плаж Каваците
http://poseti.guide-bulgaria.com/_data/_guide-bulgaria.com/d08_sights/354_kavatsite_beach.jpgНамира се на 3 км южно от Созопол. Тази плажна ивица е дълга и широка, разположена е между два носа, обсипана е с фин златист пясък. Скалите, които са в началото и в края на плажа, са предпочитано местенце за любителите на подводните атракции. В близост до плажа има много хотели, вили, както и места за любителите на къмпинга.
 


На юг от Созопол
  • Плажа на Аркутино
Резултат с изображение за плаж аркутино снимкиРезултат с изображение за плаж аркутино снимкиАко търсите идилия, спокойствие и дива природа, плаж Аркутино е идеалният избор за вас. Един от малкото плажове, който не е презастроен, притежаващ просторна плажната ивица, вода - топла и бистра, с много бавно покачващо се ниво на дълбочина, а пясъкът е ситен и златист - красота, която няма как да не оцените. Плажът е разположен на границите на резерват Ропотамо, между двата курорта - Дюни и Приморско. Стигнете ли до плажа ще ви се открие спираща дъха гледка към един от петте острова в Черно море, а именно - Змийският (остров Свети Тома) и ако досега не сте виждали диворастящ кактус от рода Опунция, това е единственото място в България, което ще ви предостави тази възможност.
 
  • Блато - лагуна Аркутино
http://www.arkutino.com/images/full-gallery/location/full/loc_8.jpg Резерват „Аркутино”, или по - известен като Мечешкото блато, е блато - лагуна в Бургаска област, община Приморско. То е част от резервата Ропотамо. Площта му е 62,2 ха, дълбоко е 0,5 м, солеността му е 0,2%. Отделено е от морето с пясъчни дюни. На плажната ивица може да се види пясъчна лилия.
Плажът срещу блатото също се нарича Аркутино. От залива се разкрива и прекрасна гледка към остров Свети Тома - едно от местата в България, където се срещат диворастящи кактуси от род Opuntia. По-голямата част от водната площ е покрита с гъста блатна растителност, представена от различни видове водна леща, блатно кокиче, ежова главица, ръждавец, тръстика и папур. 
Свързано изображениеТук се намира едно от най - богатите находища на бяла и жълта водна роза.
 Крайбрежните райони са покрити от тръстика. Блатото обитава рядка риба - джудже гамбузия. Аркутино е основната междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика. Тук гнездят редки видове птици.     
Аркутино, заедно с езерото Сребърна е важна зона с международно значение. След по - късното си разширяване, през 2002 г., тази зона е наречена „Рамсарско място Ропотамо".

 
 
Свързано изображениеРезултат с изображение за мечешкото блато  снимки
 
 
 
 
 
 
 
  •   Природен и исторически феномен: Тракийско светилище Беглик Таш
http://images18.snimka.bg/003389491.jpghttp://images18.snimka.bg/003389190-big.jpgВ околностите на река Ропотамо /до град Приморско/ е открито мегалитно тракийско светилище Беглик Таш. Наблизо са руините на древния град Ранули, като Беглик Таш се явява негово светилище и заема централно място. Разположено е на кръстопът, сврързващ древния град със залива Св. Парашкева, река Ропотамо и днешния град Приморско. Изградено е преди новата ера и функционира като такова до V - ти век след Христа. По - голяма част от скалните масиви образуващи различни композиции са с естествен произход, но има и обработени, като по някои от скалите личат ритуални знаци. Предполага се, че религиозните ритуали изразяват култа към Бога на слънцето и Богинята майка. Скала с формата на обърнато сърце е била използвана за да скрива церемониите от непосредствените и нежелани наблюдатели.
Уникален е и тесният скален лабиринт между две високи скали с височина около 9 м. и изсечен  процеп, ориентиран изток - запад. Той не пропуска всеки, защото в източния край проходът съвсем се стеснява. Който успее да го премине е сред избраните и праведните. Свързва се и с легендата за Орфей и слизането му в подземното царство на Хадес. Пристъпиш ли между отвесните му стени те обхваща странно усещане.
При направените проучвания са намерени данни показващи, че скалното светилище е изпълнявало функции на календар - часовник и обсерватория, открити са издълбани дупки в скалите - при слънцестоене и равноденствие слънчевите лъчи огряват тези точки.
 
  • Река Велека
Велека е най - голямата странджанска река, води началото си от Турция и влиза в България с красиви проломи. Устието на р. Велека е обявено за защитена местност. Сред установените в р. Велека риби 7 са включени в Червената книга на България (списък на застрашените от изчезване видове в страната) - змиорка (Anguilla anguilla), див шаран (Cyprinus carpio), лупавец (Rutilus rutilus), атерина (Atherina hepsetus), брияна (Chalcalburnus chalcoides) и др. Реката е плавателна 8 км от устието си до местността Царското кладенче и в този участък е интересна за почитателите на водния туризъм.
Плаж Велека е един от най - красивите плажове в България. Той се намира в село Синеморец при  устието на река Велека. Малкото кътче рай е разположено на изолирано място. Районът  е изключително красив и вдъхва усещане за спокойствие и тишина. Заради по - необичайното си местоположение, плажуващите там могат да се къпят както в морето, така и в по - студените води на реката.
 

 
 
  •  Резово и Река Резовска
Image result for река резовска снимкиСело Резово е най - южната точка на страната ни, като река Резово се явява границата между България и Турция почти по цялото си протежение. Резово е различно курортно селище от всички останали на българското черноморие. Това, което го прави уникално е ограниченото строителство и наличието на природа. Резово е туристическа атракция и през деня се посещава от много хора, които идват за да видят най - южната точка,  до която се простира България.
Селото е разположено върху високи скали, за да стигнете до плажът му е необходимо да минете по стръмна пътечка. Плажът е малък и спокоен. Предлагат се и възможности за разходка с лодка в морето и до местностите Малък и Голям Кастрич, където може да видите пещерите "Mалката" и "Голямата мечка". В селото има и конна база, където начинаещите могат да бъдат обучени от специалисти.
 
Други природни забележителности в близост до Созопол
 
  • Остров Света Анастасия - Бургас
Свързано изображениеНа територията на топлото и красиво Южно Черноморие, между двата известни носа Света Анастасия и Атия е разположен живописния и малко страховит остров Света Анастасия. Намира се на около седем километра от областния град Бургас. Образувалия се най - вероятнo oт вулканично изригване остров е с площ 8,5 дка и височина 12 метра и е най-големият на територията на България. Той е обгърнат в загадъчност и мистичност, за него се разпространяват легенди. През 1924 г. островът е превърнат в затвор, здравите каменни стени на бившия манастир се превърщат в яка затворническа крепост за политически затоврници. След 1944 г. мрачният затвор е преобразуван в музей, а островът получава името Болшевик,  с това име е  известен и днес, макар че след демократичните промени му връщат старото име Света Анастасия.
В наши дни островът е преобразен изцяло - на мястото на манастира и страховития затвор са построени хотел, църква, стаи за нощувка и малък ресторант, а сред тишината на уникалната природа  можем да се насладим на пленителния морски пейзаж. През 2001 г. островът Света Анастасия е обявен за археологически резерват след направени задълбочени проучвания на исторически събития протекли на острова, за богатата му и древна история свидетелствуват откритите при разкопките антични предмети от 5 - 6 век. Достъпът до желания остров става с лодка или специално корабче, което отвежда туристите до там от пристанищата на гр. Бургас, Несебър, Поморие.
 
  • Природен парк Странджа
Свързано изображениеВ Природния парк можете да се запознаете с най - голямото видово разнообразие на риби, на земноводни и влечуги, на птици, бозайници и висши растения в страната и в Европа, да се натъкнете на останки от тракийски гробници, да се порадвате на цъфнала зеленика през м. май, да нагазите в кристално чисти реки, да се насладите на архаични фолклорни обичаи и традиции, оцелели от древността и съхранени с любов в странджанските селища.
Най - голямата защитена територия в България, с площ от 1 161 кв. км., предлага уникалния шанс да видите най - големия съхранен широколистен горски комплекс на Европа. Единствено тук на континента са запазени типичните за края на Терциера (отпреди 2 млн. г.) гори на умерения климат с вечнозелен лавровиден подлес. Горите покриват 80% от площта на Парка. Вековните гори са 30% от горите в защитената територия - три пъти повече от  средното за страната! В естествените масиви от стари гори /най - ценните консервационно значими местообитания/ често се срещат дървета от източен горун, благун, източен бук и странджански дъб с диаметри от 1.5 - 2.0 м и възраст над 500 години.


 
 Свързано изображениеhttp://destinacia.bg/wp-content/uploads/2014/08/143_4387-654x435.jpg
 

 

 
 



 

Горещи оферти

eXTReMe Tracker