Созопол и региона

В 610 г. преди Христа около 800 малоазийски гърци основават на днешния созополски полуостров нов полис, който наричат Аполония на името на бог Аполон, почитан като пазител. Населението на полиса бързо се разраства и през V - І век пр. Хр. надхвърля 30 000 души. Толкова било и населението на Атина. Затова Аполония е наричана Аполония Магна - голяма, велика.

В началото на І век пр. Хр. римските войски завладяват града и го опустошават. Малко по-късно оцелелите жители го възстановяват със собствени сили, но той вече не е бил независим.

 

 

В 330 г. след Христа, Аполония сменила името си и се назовала Созопол. Промяната на името се свързва с обявяването на Християнството за единствена позволена религия в Римската Империя.

В границите на България градът се включва през 812 г. след като Хан Крум го превзема, воювайки с Византия. Созопол става важен пристанищен търговски център между България, Венеция и Генуа. Това си важно търговско значение града запазва дори и след падането на България под турско робство.

В началото на ХІХ век Созопол губи ролята си на голямо пристанище и риболовът остава единствения поминък на населението и созополчани стават най - добрите рибари в Черно море.

 


Днес Созопол е един от туристическите центрове на страната, събрал в себе си романтиката на стария град със сградите, построени през ХVІІІ, началото на ХІХ век и динамиката на съвремието.

Благодарение на очарователните златисти плажове, забележителните природни и културно - исторически дадености, Созопол винаги остава като един прекрасен спомен в едно неповторимо изживяване.

 


 


Горещи оферти

eXTReMe Tracker