Поморие, Несебър, Слънчев бряг

По първокласен път на север от Бургас се стига до Поморие и Несебър - два от най - популярните морски курорта и до Слънчев бряг - един от най - големите летни курорта на нашето Черноморие.

Поморие:
Градът е на 20 км от Б
ургас. Тук се намират най - старите солници в Европа. Градът е известен с отглеждането на грозде и производството на вино.







Забележителности:
 
  • Музеят на солта е единствен в Източна Европа. Музеят на солта в Поморие е специализиран музей на открито – посетителите могат да разгледат както музейната сграда, така и прилежащите към музея 20 декара солници, в които се добива сол и днес.
 
  • Архитектурен резерват "Стари поморийски къщи" се намира в близост до брега на морето, в източния край на старата част от Поморие и представя архитектурата и специфичните елементи на къщите по морския бряг.
 
  • Църквите "Преображение Христово" и "Успение Богородично" имат ценни иконостаси и икони от 18 - 19 - ти век.
 
  • Манастир "Св. Георги Победоносец"  е със запазен каменен релеф на Св. Георги. Tой е действащ мъжки манастир и забележителен паметник на архитектурата.
 
  • Поморийско езеро - защитена местност, която съхранява уникална солена екосистема със специфичен растителен и животински свят.
 
  • Антична куполна гробница - тя представлява оригинално антично съоръжение, единствено на Балканския полуостров.

Несебър: Несебър е древен град с богата история. Градът е обявен за архитектурен и археологически резерват и е включен в списъка на Юнеско.
 
  • Архитектурно - исторически и археологически резерват Старинен Несебър

Обхваща старата част на Несебър. Посетителите  още преди да са влезли в старата част на града, могат да видят градската порта с останки от крепостни съоръжения от периода IV - VI век

 
  •  Вятърна мелница:
Вятърната мелница е емблематична за град Несебър и е своеобразен   символ на града. Намира се на моста между стария и новия град в Несебър.




 
 
  • Археологическият музей - Несебър
Включен е в Списъка на 100 - те национални туристически обекта и се намира на 6 - то място в него. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали.
 
  • Етнографски музей
Целта на Етнографския музей е да покаже  голямото изкуство на българката. Самата къща е двуетажна,като приземният етаж е каменен, висок , с двукрила врата - типичен представител на несебърската жилищна архитектура от късния период на българското Възраждане.
 
  • Месемврия
Крепостта Месемврия е с архитектурно - историческо значение и се намира в Стария град Несебър. 
 
  • Базилика Света Богородица Елеуса
Базиликата Света Богородица Елеуса се намира на северния бряг на Несебър.  Смята се, че това е най - старата несебърска църква. 
 
  • Църкви в Несебър
Старата митрополия "Св. София", Църква "Йоан Кръстител", Новата митрополия "Св. Стефан", Църква "Св. Тодор", Църква  "Св. Йоан Алитургитос”, Църква "Пантократор", Църква "Св. Архангели Михаил и Гаврил", Църква "Св. Параскева", Църква "Св. Спас".
 
  • Аква Парадайз
Аква Парадайз се намира между Равда и Несебър и е сред най - големите модерни аквапаркове на Балканите. Аква Парадайз разполага с огромен увеселителен парк, малки и големи пързалки и тропически градини. Аквапаркът предлага атракции за малки и големи.
 
Слънчев бряг
Курортът Слънчев бряг  се намира в община Несебър. Разполага с голяма плажна ивица, разнообразие от обекти за настаняване, ресторанти, барове и дискотеки. На разположение на курортистите са лятно кино и театър. Курортът предлага идеални условия за водни спортове - водни ски, сърф, яхтинг, гребане, също така и за тенис, плажен волейбол, мини голф.

Горещи оферти

eXTReMe Tracker